Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@09:08:24 GMT

توران میرهادی در جستجوی تعلیم و تربیت مداوم

تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۲۷۲۵۶

توران میرهادی در جستجوی تعلیم و تربیت مداوم

ایسنا/اصفهان ۱۸ آبان، سالروز کوچ توران میرهادی، استاد برجسته ادبیات کودکان ایران است. معلمی که تعلیم و تربیت را یک جستجوی مداوم می‌دانست. بانویی که با اخلاق شرقی و آموزشی غربی به جستجو در راه‌ها و روش‌های تربیت پرداخت.

توران میرهادی در آغاز جوانی‌اش برای ادامه تحصیل به فرانسه جنگ‌زده رفت و روانشناسی تربیتی در دانشگاه "سوربن" را خواند و همزمان در رشته آموزش پیش از دبستان و ابتدایی در کالج سوینه پاریس تحصیل کرد و حاصل این آموزش‌ها، دستیابی به نگرشی نو برای آموزش و پرورش کودکان بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

توران میرهادی معتقد بود که تعلیم و تربیت، یک جستجوی مداوم است که باید در درون و برون انسان اتفاق بیفتد و از آنجا که هیچ فردی شبیه به فرد دیگر نیست و هیچ زمان و مکان شبیه زمان و مکان دیگر نیست، یک معلم باید مدام با این سؤال روبرو باشد که چرا چنین گفتم؟ آیا درست گفتم؟ آیا درست تصمیم گرفتم؟ آیا بچه‌ها درست شنیدند؟

معلم با جواب این پرسش‌ها می‌تواند خطاهایش را شناسایی کند و با جبران آن به‌سوی کمال هدایت شود و اگر هر خانواده نیز این سؤال‌ها را از خود بپرسد آن خانواده به رشد و خوشبختی رهنمون خواهد شد.

میرهادی بر این باور بود که تحول در آموزش و پرورش، یعنی تعلیم و تعلم سراسر جستجو است و این جستجوی مداوم انگیزه‌ای برای تفکر و پیشرفت را در فرد ایجاد می‌کند. محیط آموزش و پرورش با روحیه جستجوگری، پویا و زنده می‌ماند.

در اندیشه توران میرهادی، فعالیت و برنامه مدرسه‌ها باید بر جستجو بنا شود. بچه‌ها باید در مدرسه، خوب دیدن و خوب شنیدن را یاد بگیرند، مطالعه کنند و دانسته‌های خود را به بحث بگذارند و گزارش کنند تا بتوانند بسازند. اگر تحول را هدف نظام آموزشی بدانیم تحول در بخشنامه و دستورالعمل به دست نمی‌آید.

به اعتقاد میرهادی، معلم و شاگرد باید با همکاری یکدیگر برنامه‌ها را بسازند، مطالعه کنند و کتاب‌ها را بنویسند که این، راهی بدون حد و مرز است و این پویایی با شور و شوق تحریک شده و به دست می‌آید.

توران میرهادی بر این باور بود که برای تحول باید معلم و شاگرد، همپای زمان و شرایط محیط به پیش بروند، بیندیشند، بپرسند و اشتباه خود را شناخته و اصلاح کنند. در نظام آموزش و پرورش پویا، روش کلی  و قطعی وجود ندارد. بلکه هر فرد، با توجه به شرایط منحصر به فرد خود، مسیر خاصی دارد.

بانوی ادبیات کودک معتقد بود که هر دانش‌آموز، آموزش واقعی خود را از جامعه می‌گیرد. مبنای آموزش و پرورش کودکان، بر ارتباط‌ها استوار شده است. راه حل مسائل کشور ما، در دیگر نقاط جهان نیست، باید کارهایی را که خودمان انجام داده‌ایم و تجربه‌های خود را برای دیگران بازگو کنیم، آن‌ها را بررسی کنیم و در اثر این ارتباط‌ها در آموزش و پرورش به فرهنگی مستقل و خودبسنده خواهیم رسید.

توران میرهادی تخریب حیثیت و اعتبار معلم را حیله استعمار می‌دانست که از سال ۱۳۳۱ شروع شده بود تا مقام معلم را روز به روز کاهش دهد. استعمار نو برای تسلط بر ذهن مردم تلاش می‌کرد که جایگاه معلم را در اجتماع از بین ببرد. حقوق معلم، کمترین حقوق کارمندان بود تا معلم در زیر فشار قرار گیرد، تا او را به کم‌کاری و بی‌توجهی نسبت به دانش آموزان وادار کند و فاقد قدرت فعالی ‌شود که می‌تواند سبب‌ساز زندگی اجتماعی شود.

موسس شورای کتاب کودک معتقد بود که سنجش حجم کار معلم با مقیاس ساعت، باعث می‌شود که معلم برای کار خود ارزش هدایت و پرورش قائل نباشد در حالی که مدرسه یک‌نهاد اجتماعی زنده است که رشد و در مسیر تکامل حرکت می‌کند و به خصوص تکامل معنوی دارد.

به نظر میرهادی، کتاب خوب، مانند غذا برای کودکان یک ضرورت انکار ناپذیر است زیرا با خواندن کتاب داستان، راه‌های درست زندگی کردن را یاد می‌گیرد و از این‌رو از روزهایی که کتاب‌ داستان کودکان انگشت شمار بود، تلاشی خستگی‌ناپذیر  برای راه‌اندازی کتابخانه کودکان آغاز کرد.

بانوی ادبیات کودک می‌گفت "من با چشمان خودم ویرانه‌های جنگ دوم و آواره شدن میلیون‌ها کودک را دیده ام. کودکانی که هر کدام از آن‌ها می‌توانستند در فضایی پر از صلح برای پیشرفت تلاش کنند. بزرگ‌ترین آرزویم سلامتی و صلح برای همه مردم جهان است. هیچ‌گاه نمی‌توانم جنگ بین انسان‌ها را بپذیرم."

موسس فرهنگنامه کودک و نوجوان، می‌گفت "سپاسگزار خدا هستم، زیرا  در همه سال‌های عمرم تلاش کردم تا نسلی را تربیت کنم که فقط به آبادانی و پیشرفت فکر کنند و هنوز هم معتقدم که اگر می‌خواهیم کشورمان در همه زمینه‌ها پیشرفت کند و صاحب بهترین کرسی‌های علمی جهان شویم باید به آموزش و پرورش دوران پیش از دبستان و ابتدایی و راهنمایی توجه ویژه‌ای داشته باشیم."

توران میرهادی در یکی از یادداشت‌هایش نوشته است: نسل ما آرام آرام خداحافظی می‌کند و به دیار باقی می‌رود. حسن مرندی، صابری فومنی، اخوان ثالث، احمد بیرشک، معصومه سهراب، ... ما که بودیم و چه کردیم؟ ما فرزندان انقلابیون مشروطیت و آغازگران سازندگی ایران بودیم. نامش را گذاشته‌ام نسل خدمت بی‌شائبه و بدون انتظار.

 و سرانجام ۱۸ آبان ۹۵، قلب مهربان توران میرهادی در سرای باقی آرام گرفت، اما بخشی از تجربه‌های خود را در قالب کتاب و مقاله برای آیندگان به امانت گذاشت، کتاب در جستجوی روشهای تعلیم و تربیت که حاصل۲۵ سال سرپرستی مدرسه فرهاد است، دو گفتار درباره کتابخانه‌های آموزشگاهی و نقش آن در ایجاد عادت به مطالعه، کتاب کار مربی کودک، برنامه کار سالانه مربی در مهدکودک و کودکستان، تعلیمات اجتماعی سوم دبستان، راهنمای تدریس کتاب تعلیمات اجتماعی سوم دبستان، آنکه رفت، آنکه آمد، از جمله آثاری است که مطالعه آن‌ها، پنجره‌ای برای تحول واقعی در آموزش و پرورش در برابر چشم معلمان این دیار کهن باز کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: توران میرهادی ادبيات كودك و نوجوان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۲۷۲۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حدود ۳ هزار نفر جذب آموزش و پرورش البرز می شوند

به گزارش خبرنگار مهر، علی حجرگشت در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه کرج ضمن تسلیت سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع) و تبریک روز معلم گفت: البرز دارای بیش از ۵۳۰ هزار دانش آموز در تمام مقاطع تحصیلی است که در حدود ۲ هزار و ۲۰۰ تا ۲ هزار و ۳۰۰ مدرسه دولتی و غیردولتی مشغول تحصیل هستند و بیش از ۵۰ هزار معلم شاغل و بازنشسته داریم.

وی با اشاره به مشکلات موجود در سرانه فضاهای آموزشی، تربیتی، اردویی و ورزشی در استان البرز و ضمن ابراز امیدواری از اینکه بتوانیم به همت دولتمردان و خیران به رفع آنها بپردازیم، مطرح کرد: فضای فیزیکی و ساختمان یک طرف اما نیروی انسانی و معلمی که باید دانش آموزان را تربیت کند، نکته مهمتری بوده و بهترین راه تأمین نیرو برای آموزش و پرورش، تربیت و جذب معلم است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان البرز عنوان کرد: در یکی دو دهه اخیر وقفه‌ای در تربیت و جذب معلم ایجاد شد که شاید بسیاری از مسائل و مشکلاتی که امروز در حوزه‌های مختلف آموزشی، پرورشی و اجتماعی و … با آنها مواجه هستیم ناشی از این کم توجهی و خلأ ایجاد شده است. بهترین و مبنایی‌ترین جا برای تربیت و تأمین معلم دانشگاه تربیت معلم است.

حجرگشت افزود: اما تا زمان رسیدن به وضعیت مطلوب شاید چاره‌ای جز جذب معلم از سایر مسیرها نباشد. با توجه به اینکه شاید همه افراد تحصیل کرده و دارای مدارک تحصیلی بالا شایستگی معلمی را نداشته باشند، جذب و تربیت معلم شیوه خاص خود را دارد. در دوره جدید نگاه به جذب معلم حتی از طریق آزمون استخدامی تغییر یافت و به دنبال نیروی کیفی‌تر هستیم.

امسال ۵۰ درصد معدل و دیپلم و ۵۰ درصد کنکور در ورود به دانشگاه مؤثر است

وی با بیان اینکه آموزش و پرورش معلمانی را استخدام می‌کند که معلمانه رفتار کنند و گزینش‌های ویژه معلمی را نیز پشت سر بگذارند، اظهار کرد: علیرغم همه مسائل در دولت برای تأمین هزینه‌های آموزش و پرورش، سال گذشته بیش از ۵۰ هزار نفر استخدام شدند و امسال حدود ۷۰ هزار نفر از طریق آزمون‌های استخدامی و بیش از ۳۰ هزار نفر از دانشگاهیان فرهنگیان جذب می‌شوند.

مدیرکل آموزش و پرورش استان البرز با اشاره به اینکه از این تعداد حدود ۲ هزار و ۵۰۰ تا سه هزار نفر مربوط به این استان هستند، خاطرنشان کرد: در دور اول سفر رئیس جمهور به البرز، آموزش و پرورش متعهد شد ۱۰۰ مدرسه بسازد که در سال گذشته تقریباً محقق شد. در سفر دوم نیز ساخت ۱۰۰ مدرسه دیگر از محل اعتبارات دولتی و کمک خیران مصوب و عملیات اجرایی تعدادی از آنها آغاز شده است.

حجرگشت با بیان اینکه علاوه بر این ۱۰۰ مدرسه دیگر نیز تعهد داده شد که از منابع استانی، مولدسازی و سایر منابع احداث شود، عنوان کرد: با توجه به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و اینکه باید تحصیل دانش آموزان در مدرسه در پذیرش و ادامه تحصیل آنها در دانشگاه نقش مستقیم داشته باشد، این موضوع تصویب شد که معدل دیپلم دانش آموزان در پذیرش در دانشگاه مؤثر باشد.

وی ادامه داد: سال گذشته برای اولین بار امتحانات نهایی پایه دوازدهم به صورت سراسری با شیوه جدید برگزار شد و نمره امتحانات نهایی در پذیرش در دانشگاه مؤثر بود. امسال نیز امتحانات پایه‌های دهم، یازدهم و دوازدهم به صورت نهایی برگزار می‌شود و ۵۰ درصد معدل دیپلم و ۵۰ درصد کنکور در پذیرش دانش آموزان در دانشگاه مؤثر است و در سال آینده سهم تأثیر معدل، به ۶۰ درصد می‌رسد.

رکن اصلی موفقیت ما همراهی مردم است

مدیرکل آموزش و پرورش استان البرز با اشاره به انتظارات مقام معظم رهبری از مجموعه آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: ما موظفیم به این انتظارات پاسخ مناسب بدهیم و معلمانه با دانش آموزان و جامعه برخورد کنیم تا دانش آموزانی با تربیت صحیح پرورش دهیم. رسیدگی جدی به موضوع تربیتی و پرورشی و آسیب‌هایی که شاید زیبنده جامعه و مدارس نیست در دستورکار قرار گرفته است.

حجرگشت اظهار کرد: رکن اصلی موفقیت ما در آموزش و پرورش همراهی مردم به ویژه اولیاست که به ما اعتماد کنند و در کنار ما باشند تا بتوانیم آنچنان که باید و شاید در این مسیر فعالیت کنیم و موفق باشیم و به اهداف مدنظر دست یابیم. برای جلب همراهی و مشارکت مردم در انجام وظایف و رسالت‌های محوله باید فعالیت‌های خود را برای آنها تبیین کنیم.

وی با تاکید بر ضرورت مهارت آموزی دانش آموزان در مدرسه مطرح کرد: دانش آموزان را به مدت ۱۲ سال در رشته‌های مختلف آموزش می‌دهیم اما شاید پس از فارغ التحصیلی کمترین مهارت را نیز نداشته باشند و این موضوع خسرانی برای آموزش و پرورش است. در این راستا یک نگاه این است که در دوره متوسطه دانش آموزان را به سمت هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای و کار و دانش سوق دهیم.

مدیرکل آموزش و پرورش استان البرز اضافه کرد: در برنامه هفتم توسعه باید ۵۰ درصد دانش آموزان دوره متوسطه دوم در مدارس نظری و ۵۰ درصد در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای مشغول باشند اما میانگین آمار کشوری در این زمینه ۴۰ درصد و در البرز حدود ۴۳ درصد است که کافی نیست. از سوی دیگر باید توسعه هنرستان‌ها و ارتقای امکانات و زیرساخت‌ها و تجهیزات انجام شود.

کد خبر 6095590

دیگر خبرها

  • تزکیه و پرورش اسلامی در دستور کار آموزش و پرورش باشد
  • کلید حل تمام مسائل کشور در دل تعلیم و تربیت نهفته است
  • اصل کار تعلیم و تربیت بر عهده معلمین است
  • معلم‌محوری از ویژگی‌های اصلی سند تحول بنیادین آموزش‌وپرورش است
  • مهارت آفرینی در بستر دستگاه تعلیم و تربیت باید فراهم شود
  • آموزش و پرورش بر مبنای سند تحول بنیادین اداره خواهد شد
  • ورود ۷۰ هزار معلم جدید به آموزش و پرورش در سال ۱۴۰۲
  • همه آحاد جامعه به نوعی مخاطب دستگاه تعلیم و تربیت و وامدار معلمان هستند
  • حدود ۳ هزار نفر جذب آموزش و پرورش البرز می شوند
  • همه دستگاه‌ها موظف به همکاری با آموزش و پرورش هستند